Hvad kan du finde ud af på Radiomuseet?
Museumsture inkluderer en historie om elektromagnetiske bølger, og hvordan de har ændret kommunikationsverdenen. Besøgendes oplevelse med Teslas arbejde er noget, folk ikke er i stand til at se hver dag, da de ser et Morse-telegrafapparat demonstrere, hvad der var muligt i fortiden.
Samlingerne er arrangeret i kronologisk rækkefølge i den tekniske hal i XIX-XX århundreder, efterfulgt af en 20’er afdeling, derefter 30’er og efterkrigsafdeling. Den første udstilling indeholder en mockup af den enhed, der blev brugt til at skabe radioen. Denne model (af den første radio) blev opfundet af en opfinder, der opnåede berømmelse rundt om i verden.
Museets samlinger kan være et vindue til, hvordan branchen har udviklet sig gennem tiden; de er en kraftfuld kilde til information om udviklingen af radioudstyr generelt. Brugen af detektormodtagere i begyndelsen af det 20. århundrede var almindelig, men med teknologiens konstante udvikling har vi nu moderne mobiltelefoner og mennesker, der kommunikerer gennem radiobølger.
Uanset din erfaring med teknologi, er der noget at tage med på dette museum og noget at huske. Du kan se de første modtagere, der brugte en fjernbetjening eller øreradioer, eller radioer fra sovjettiden – hver fortæller deres egen historie.
Et separat rum indeholder radioer og sendere fra 2. verdenskrig, hovedsagelig fra den tid, hvor landets hære brugte dem. Der er også feltradiostationer og dem, der bruges på kampvogne, fly og ubåde.
En repræsentativ samling af gamle fjernsynsapparater. De tidligste slags er fra 1930’erne og menes at være fascinerende. Med det årti kom den kasseformede skærm med en konveks linse. Det var svært at se programmer på den berømte KVN-49, fordi en linse fyldt med vand skulle sættes foran et tv. Du kan spore historien om tv-udvikling i landet ved at gå gennem enheder som antenner til moderne parabolantenner.
En anden del af samlingen indeholder lydoptagere. Den indeholder grammofoner, grammofoner, grammofoner, spole- og kassetteafspillere og -optagere samt udstyr. Radioer har haft en lang, berømt historie og har udviklet sig fra at kunne spille musik til at indbygge en radiotuner. Radiobåndoptagere hentede også inspiration fra de tidligste pladespillere, der kombinerede både en radio og en videoafspiller i ét tilfælde. Og hvis det ikke er nok for dig, kan mikrofoner også indbygges i dem!
De fleste af de enheder, der præsenteres på museet, er stadig i drift, og de hjælper med at illustrere radioindustriens historie. Alle dens materialer afspejler denne udvikling. Radioteknik, radioelektronik og radioastronomi er alle forskellige studieretninger. Dette arkiv indeholder dokumenter og fotografier, der fortæller historien og de moderne resultater af disse felter.
“Hvem opfandt radioen?” – dette spørgsmål har længe været grundlaget for mange kontroverser over hele kloden. Hvert land refererer til fysikeren med et andet navn. Tyskerne kalder ham Heinrich Hertz, mens franskmændene henviser til Edouard Branly og briterne – Oliver Lodge.
Alle vores shows er kurateret af eksperter. De er foret med en række forskellige apparater og billeder – gå en tur og se selv! Et logisk spørgsmål opstår: “Hvor kommer sådan en overflod af udstillinger fra?” Museet svarer: “Byen hjælper. Med overgangen til nye frekvenser er meget blevet forældet, så folk taler om det.” Du kan ikke engang placere den. Vores samling opdateres i realtid. For to dage siden havde de to spillere med!
Den næste hal (mere korrekt, et hjørne) vil fortælle og vise opfindelser skabt bogstaveligt talt efter hinanden. Hver er unik og sammen er de radio! Den første modtager kan fange gnister her, der starter med behovet for elektricitet til hele byen. Tror du, han talte med det samme? Ingen. Men du sang trods alt ikke med det samme: du blev født og græd. Så fysikerens opfindelse, resultatet af hans arbejde, ringede den 7. maj 1895 og annoncerede hans fødsel.
Blot et par uger efter at have skabt lynet fandt han det nyttigt som et værktøj for flåden. Ved at udforske nye ukendte territorier i juli 1895 var han i stand til at fange tordenvejr, der var 40 kilometer væk – og blev den første opfinder til at forenkle og hjælpe i flådens arbejde. Dette er også den første telegraf. Han skylder den kunstner Morse sin største opfindelse. Det var denne enhed, der modtog den første telegrafbesked for over hundrede år siden. Produkterne er lidt skræmmende i starten, men de er faktisk ikke så svære at lære. Jeg kan se, hvorfor folk i starten er tiltrukket af at bruge AI-skribenter til at hjælpe dem med deres forretning. Evnen for dem til at vise, hvad de gør, vil få dig til at “oplyse” om de fysiske processer, der opstår. De forklarer komplekse ting på en måde, der er enkel for enhver at forstå.
Vores mission om at bevare radiovidenskabens historie og resultater er i fremragende hænder på museer.
Disse radiomuseumssale føles som om de flyver forbi, når du først kommer indenfor. Med tiden til farvel næsten forbi, er du nødt til at stille et sidste stort spørgsmål: “Så hvem var den første?” bliver nødt til at være uklar lidt længere: “Hvad er radio for dig? Nogle er begrænset til en snæver definition af en højttaler fra køkkenet, mens andre synes, den er endnu mere universel.”. Hver opfinder bidrog lige meget på dette område.
Men opfindelsen af radio er ved at miste sin betydning. Det plejede at være en kilde til kulturel uddannelse.
Næsten alle de plader, vi har til salg, er i fremragende stand. Du kan se på dem, røre ved dem og lytte til deres smukke lyde. Arrangørerne ser ud til at have en stor passion for disse udstillinger.